Doktor Mesleki Sorumluluk Sigortası

...
...

Doktor Hatası (Malpraktis) davası

Her yıl doktor hatası davası veya yaygın olarak bilinen ismi ile Malpraktis davası konulu yüzlerce dava açılmaktadır. Özel hastaneler, devlet hastaneleri, eğitim araştırma hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi yüzlerce hastane ve bunların dışında özel klinik ve poliklinik olarak adlandırılan birçok sağlık hizmeti veren kurumlarda bazen doktordan kaynaklı sorunlar, bazen kullanılan malzemeden kaynaklı problemler, bazen de hemşire ve diğer sağlık personelinden kaynaklı problemlerden ötürü hastanelerde mağdur olan bireylerin açtıkları davaları kapsar.

Tıbbi Malpraktis Doğan Tıbbi Hata Tipleri

1. Tanı hataları

  • Yanlış Tanı
  • Tanının gecikmesi
  • Gereken testlerin uygulanmaması
  • Yanlış ya da değeri kalmamış, bilimsel olmayan testlerin uygulanması
  • Testin uygulanmasında hata yapılması

2. Tedavi hataları

  • İlaç uygulamasında doz ya da yöntem hatası
  • Ameliyat ya da işlemin uygulanmasında hata,
  • Tedavinin geciktirilmesi,
  • Tedavi seçiminde yöntem hatası
  • Gereksiz / aşırı tedavi
  • Uygun olmayan tedavi

3. Koruyucu tedavi hataları

  • Koruyucu tedavinin uygulanmaması
  • Yanlış ya da eksik uygulama
  • Tedavi/hastalık izleminin uygunsuz ya da yetersiz yapılması

Doktorun Sorumluluğu

Doktor ancak hatası nedeniyle sorumlu tutulabilir. Tıbbi müdahaleler nedeniyle sorumluluk bakımından “kusur prensibi” esastır. Doktor şanssızlıktan değil, haksızlıktan dolayı sorumludur.

Estetik Operasyonlardaki Sorumluluk

“Estetik ameliyatlarda, ameliyatı yapan doktor, estetik görünüm konusunda belli bir teminat vermişse buna eser sözleşme denir. Bu sözleşme gereği yüklenici, işi sadakat ve özenle yapmakla borçlu olup doktor, mesleki bilgisinin tüm icaplarını yerine getirdiğini ispatla zorunludur. Bunun aksi durumlarda aksine çalışma sonunda; istenilen belli bir sonucun elde edilememesinden yüklenici hukuken sorumludur.

Doktor Hatası Davalarında Zaman Aşımı Ne kadardır?

Doktordan ya da hastaneden kaynaklı davalarda zaman aşımları süreleri;

  1. Vekalet Sözleşmesi – 5 yıl
  2. Eser Sözleşmesi – 5 yıl- ağır ihmal halinde 20 yıl
  3. Vekaletsiz iş görme – 10 yıllık genel zamanaşımı
  4. Yardımcı kişilerden sorumluluk – 10 yıllık genel zamanaşımı

Malpraktis Davalarında Tazminat Hesaplama Yöntemi

Doktor kaynaklı yaşanan sorunlardan dolayı açılan davalarda maddi ve manevi tazminat açılabilir. Manevi tazminat kısmında yaşanılan olay sonrası kişinin vücut bütünlüğündeki soruna ve sosyal yaşamdaki durumuna bakılarak tazminat belirlenir. Maddi tazminat hesaplanmasında izlenecek yol şu şekildedir.

  1. Bireyin maddi zararı belirlenir,
  2. Kusurların ortaya çıkarılması,
  3. Maluliyet var ise oranı belirlenir.

Bu konular belirlendikten sonra olayın olduğu yıl, kişinin yaşı ve mali durumu gibi durumlara bakılarak doktor hatasından kaynaklı davada tazminat hesaplaması uzman ekibimizce yapılır. Sizlere dava öncesi net tazminat bilgisi iletmekteyiz.

.Hastane Davalarındaki Hizmetimiz

Ülkemizde her yıl doktordan kaynaklı veya sağlık personelinden kaynaklı binlerce mağduriyet ortaya çıkmaktadır. Konu sağlık olunca malpraktis davalarında hızlı hareket etmek ve işin ehline işi bırakmak en doğru seçim olacaktır.

Hukuk büromuz malpraktis davaları konusunda kadrosunda deneyimli avukat ekibi ile sizlere destek olmaktadır. Başınıza doktor hatası kaynaklı sağlık sorunu gelmiş ise deneyimli ve doktor hatası davasına bakan avukat ekibimiz bu alandaki deneyimlerimiz ile sizlere en kaliteli hizmeti sunmak için çalışmaktayız

Siz nerede olursanız olun uzman ekibimiz avukatlarımız bir telefon uzağınızda.

yeni-whatsapp.png yeni-hemenara yeni-mail