Hayat Sigortası Nedir?
Hayat sigortası, sigorta şirketlerinin belli bir ücret karşılığında sigortalının poliçede belirtilen süre içinde ve poliçede belirtilen durumlarda vefat, hastalık, tam ve kalıcı sakatlık, işsizlik vb. durumlarda sigortalının belirlediği kişilere ya da poliçede belirtilen süreden daha uzun hayatta kalması halinde bireyin kendisine sigorta bedelinin ödendiği sigorta türüdür.
Hayat Sigortası teminatları nelerdir?
Hayat sigortalarının ana teminatı bireyin vefat durumudur. Sigortalının vefat etmesi durumunda poliçede belirttiği varislerine sigorta poliçesinde belirtilen tutar kadar teminat ödenir.
- Hayat Sigortalarında, vefat teminatının yanında şu teminatlarda isteğe bağlı bulunabilir.
- Kaza vefat teminatı
- Kaza veya hastalık sonucu maluliyet teminatı
- Kaza sonrası tedavi masrafları teminatı
- Tehlikeli hastalıklar teminatı
- Çalışanlar için; İşsizlik Teminatı
- Geçici İş Göremezlik Teminatı (Kaza veya Hastalık Sonucu)
- Ev hanımları, öğrenciler vb. için; Hastane Tazminatı Teminatı
Kaza Sonucu Vefat Tazminatı
Hayat Sigortası poliçelerinde en önemli tazminat kalemi olarak karşımıza kaza sonucu vefat tazminatı çıkmaktadır. Kazanın olduğu tarihten sonra bireyin vefatı kazaya bağlı ortaya çıkması durumunda ilgili sigortalı için ödenen tazminata kaza sonucu vefat tazminatıdır.
Kaza Sonucu Kalıcı Sakatlık Tazminatı
Sigortalı bireyin geçirdiği kaza sonrası kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde kalıcı sakatlığa uğraması durumunda ortaya çıkan tazminattır.
Acil Sağlık Güvence Teminatı
Kalp krizinden trafik kazasına kadar uzanan tüm kaza veya her türlü sağlık durumundaki doktor ücretleri, ilaç, hasta bakım, hastane, diğer tedavi masraflarının poliçede belirtilen tutara kadar ödenmesini kapsar.
Hayat Sigortasından Tazminat Alamayan Meslekler
Hayat Sigortası içinde birçok poliçe ve durum barındırırken bazı meslek grupları bu poliçelerden yararlanamazlar. Bunlar;
- Askerler
- Polisler,
- Yerin altı ya da su altı çalışanları (bunları örneklemek gerekirse maden sektörü veya su altında çalışan balık adamlar)
- Yüksek elektrik akımı işleri,
- 15 metre yükseklik üzerinde çalışan kişiler
- İtfaiyeciler
- Ağır sanayi makinelerinde çalışanları
- Benzin istasyon görevlileri
- Patlayıcı ya da yanıcı madde ile uğraşanlar,
- Değerli eşya ya da para taşıyıcıları
- Gemi ya da uçak mürettebatları
- Ralliciler ya da motosiklet yarışçıları gibi
tehlikeli sayılan meslekler ile uğraşan kişiler Hayat sigortası kapsamında ismi ne olursa olsun bu poliçelerden tazminat almaları mümkün olmayacaktır.
Hangi Durumlarda Hayat Sigortası Tazminat Ödemez
Hayat Sigortalı bireyin vefatı durumlarında tazminat ödemesi sigortaca vefat eden bireyin mirasçılarına ödenir. Peki hangi durumlarda Hayat Sigortası Tazminat Ödemez :
- İntihar
- Savaş
- Aids
- Biyolojik ya da kimyasal maddeye maruz kalan bireyler
Poliçe teminatları içinde yer almazlar. Bu durumdan zarar gören veya vefat edenler için tazminat ödemesi sigorta poliçesindeki koşullardan ötürü ödenmez.
Kaza Sonucu Kalıcı Sakatlık Sonrası Tazminat Durumu
Hayat Sigortalı bireyin kaza geçirmesi üzerinden en az 6 ay en çok 2 yıl geçtikten sonra kişide kazaya bağlı halen kalıcı sakatlık var ise sigorta üzerinden ödeme alabilirsiniz. Bu sigortada birey devlet hastanesi, üniversite hastanesinden birine yönlendirilerek kişinin vücudundaki kalıcı hasarın tespiti yaptırılır. Bu tespitin ardından kişi için medikal firma görüşü alınarak sigorta poliçesinden doğan kalıcı sakatlık tazminatı ödenir.
- Zehirli gaz solumak
- Yanık
- Sinir hasarları
- Böcek ve yılan sokması da kaza tanımı içinde yer alır. Buralardan da doğacak zararlar kişiye tazminat olarak ödenir.
Hayat Sigortasından Kimler Yararlanabilir
Hayat sigortasından 18 ile 69 yaş arasındaki bireyler yararlanabilmektedir. Poliçe bitiş tarihi 71 yaş kriter alınarak teminat oluşturulur. Birey aynı sigortadan farklı kurumlarda birden çok sigorta yaptırabilir.
Hayat Sigortası Tedavi Tazminatı
Hayat sigortası kapsamında meydana gelen kaza sonrası 30 gün içinde sigortalı kişiye tedavi yapılması halinde poliçedeki limitten yararlanılır. Hastane masrafları, reçeteli ilaçlar, protezler, fizik tedavi hizmetleri, cerrahi işlemler poliçe tarafından karşılar. Ancak bitkisel ve kozmetik amaçlı ürünler poliçe kapsamına girmez
Hayat Sigortası Sigortasındaki Hizmetimiz
Mizan Hukuk ve Danışmanlık bürosun olarak hayatta başınıza gelebilecek tüm olumsuz süreçlerde yanınızda olarak her türlü sigorta tazminini siz ve yakınlarınız için hızlı ve güvenilir bir şekilde halletmekteyiz. Yaygın ismi ile hayat sigortası avukatı olarak adlandırdığımız ekibimizle bu alanda deneyimlerimiz ile sizlere en kaliteli hizmeti sunmak için çalışmaktayız. Sigorta kapsamındaki limitleri kuruşu kuruşuna hesaplayarak sigorta firmasından sizim adınıza tahsil ediyoruz. Alanında Uzman Ekiplerimizce sizlere ölüm-vefat tazminatı hesaplama, sigorta teminat limitleri ile alakalı son bilgiler, ödeme durumları, kaza poliçelerindeki sıkıntıları haller sigortaya bildirim ve bu bildirim sonrası ödeme bilgisi gibi tüm aşamalar tarafımızca sizlerle şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır.
Siz nerede olursanız olun uzman ekibimiz avukatlarımız bir telefon uzağınızda.